Inovativní platební metody v ČR - Krčál, Tomáš; Teplý, Petr, 1977-; Diviš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce poskytuje přehled informací vážících se k inovativním platebním metodám v České republice. Mezi hlavní témata teoretické části patří samotné vymezení současných platebních metod v kontextu jejich historického vývoje, shrnutí výhod a nevýhod bezhotovostních transakcí, koncept bezhotovostní ekonomiky a popis aktuálního regulatorního rámce. Praktická část pak poskytuje případovou studii implementace moderního platebního řešení do České spořitelny, komparativní analýzu aktuálně nabízených platebních řešení vybraných deseti bank a regresní analýzu determinantů objemu a počtu bezhotovostních plateb. Případová studie zkráceně popisuje průběh klíčových událostí při tvorbě zmíněného platebního řešení. Komparativní analýza poskytuje srovnání jednotlivých řešení se zjištěním, že není možné vybrat jedno ideální platební řešení pro všechny klientské situace (příběhy). Regresní analýza nabízí model, který je statisticky významný, byť má určité limitace. Jako hlavní determinanty byly určeny počet provozoven obchodníků vybavených alespoň jedním pos terminálem, hrubý domácí produkt a počet, respektive objem provedených transakcí platebními kartami.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses