Stimulační aspekty systému hodnocení pracovníků ve vybrané organizaci - Veselá, Petra (2018)
Práce se zabývá analýzou systému hodnocení ve společnosti Y a zjištěním stimulů, které působí na pracovníky. Cílem je posoudit tyto stimulační aspekty systému hodnocení a definovat, které stimuly jsou pro zaměstnance společnosti stěžejní z hlediska působení na pracovní výkon. Dílčím cílem je vypracovat návrh na doporučení pro případné úpravy tohoto systému. V první části práce jsou definovány základní pojmy, které jsou nezbytné pro pochopení dané problematiky. V části druhé jsou analyzovány interní dokumenty firmy a zpracován strukturovaný dotazník, který je založený na Alderferově teorii motivačních potřeb. Získaná data jsou zpracována pomocí jednoduché popisné statistiky a matematické statistiky. Výsledky ukazují, že systém hodnocení pracovníků je ve formálním souladu s teoretickými doporučeními, avšak opomíjí individuální potřeby a výkony zaměstnanců. Na základě toho jsou navržena doporučení ke zvýšení stimulace pracovníků v organizaci.