Řízení výkonnosti eshopu - Semrád, Michael (2018)
Účelem práce je objasnit, jakým způsobem lze skrze User Experience (UX) ovlivňovat zákazníka a tím řídit obchodní výkonnost internetového obchodu. Za účelem zkoumání použitelnosti internetového obchodu byl použit model LIFT, který je zaměřen na hodnotovou nabídku při zohlednění řady faktorů, a to jak negativně, tak i pozitivně působících. Cíle se podařilo úspěšně dosáhnout a zoptimalizovat vybrané metriky i samotný konverzní poměr internetového obchodu. Práce měla také ambici vytvořit obecná doporučení, aby byla nápomocna širšímu spektru provozovatelů internetových obchodů, ale i například vývojářům či marketingovým specialistům, kteří se podobnými problémy zabývají nebo stojí před otázkou, jak internetový obchod řídit či jen hledají relevantní data a informaci pro své vlastní výzkumy a analýzy. Tento cíl byl také splněn a práce popisuje doporučení, která byla navržena na základě optimalizační analýzy.