Řízení výkonnosti eshopu - Semrád, Michael; Martínez, Felipe; Liška, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Účelem práce je objasnit, jakým způsobem lze skrze User Experience (UX) ovlivňovat zákazníka a tím řídit obchodní výkonnost internetového obchodu. Za účelem zkoumání použitelnosti internetového obchodu byl použit model LIFT, který je zaměřen na hodnotovou nabídku při zohlednění řady faktorů, a to jak negativně, tak i pozitivně působících. Cíle se podařilo úspěšně dosáhnout a zoptimalizovat vybrané metriky i samotný konverzní poměr internetového obchodu. Práce měla také ambici vytvořit obecná doporučení, aby byla nápomocna širšímu spektru provozovatelů internetových obchodů, ale i například vývojářům či marketingovým specialistům, kteří se podobnými problémy zabývají nebo stojí před otázkou, jak internetový obchod řídit či jen hledají relevantní data a informaci pro své vlastní výzkumy a analýzy. Tento cíl byl také splněn a práce popisuje doporučení, která byla navržena na základě optimalizační analýzy.
Vedoucí práce: Felipe Martínez
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses