Systém sociálního zabezpečení v ČR s možností aplikace základního příjmu - Chrastilová, Barbora (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sociálního zabezpečení a základním příjmem jako novým nástrojem sociální politiky. V práci je představena struktura soudobého systému sociálních dávek včetně podmínek pro jejich čerpání a myšlenka základního příjmu. Cílem práce je analyzovat výši výdajů na aktuální systém sociálního zabezpečení, která následně poslouží pro navržení modelů základního příjmu včetně provedení propočtů jejich finanční náročnosti. Pro vytvořené modely je také navrhnuta modifikace potřebného navýšení příjmů, která by byla nasnadě. Výstupem práce je zhodnocení, zda by se v případě České republiky vyplatilo realizovat změnu sociálního systému v rámci zavedení základního příjmu.