Industry 4.0, IoT a jejich vliv na business modely - Urychová, Veronika (2018)
Cílem této práce je objasnit pojmy související se čtvrtou průmyslovou revolucí a najít a rozebrat příklady díky Průmyslu 4.0 a IoT „upgradovaných“ či dokonce nově vzniklých business modelů. Dále je cílem zmapovat jaké příležitosti, potažmo hrozby, Průmysl 4.0 a internet věcí přinášejí a to, jak mohou ovlivňovat celkový uživatelský zážitek. Teoretické poznatky jsou aplikovány na praktickém příkladu, kde autorka analyzuje jednotlivé business modely konkrétní organizace a navrhuje jejich vylepšení díky moderním technologiím. V práci je použita metoda kvalitativního výzkumu, v rámci něhož byla využita metoda zúčastněného pozorování. Závěrem práce je zjištění, že vliv Průmyslu 4.0 a IoT je jednoznačný a že s sebou přinášejí mnoho příležitostí, nejen v oblasti business modelů.