Daňová politika zemí V4 v procesu vstupu do EU - Štefanský, Martin (2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je prostřednictvím aplikace metody konvergenční analýzy s využitím ekonometrických programů na harmonizovaných datech z výročních zpráv Evropského statistického úřadu (Eurostatu) ověřit platnost hypotézy, zda-li docházelo ke sbližování daňových politik zemí Visegrádské čtyřky před rokem 2004, tedy v procesu vstupu těchto zemí do EU, k průměrným hodnotám původních patnácti členských států EU a jaký vývoj daňových politik zemí Visegrádu následoval v období po tomto roce rozšíření jádra EU o celkem 10 nových států.První část práce nabízí přehled a definici základních pojmů a vztahů jako Visegrádská skupina, její vznik a historie, vstupní kritéria spolu s podmínkami a předpoklady pro vstup do EU, s nahlédnutím na tyto podmínky v kontextu přistoupení zemí Visegrádské čtyřky.V praktické části práce je prostor věnován vymezení vlastního evaluačního modelu, obecnou charakteristikou metody konvergenční analýzy a následným spojením těchto dvou částí v komentovaný popis výsledků jako empirického výstupu analýzy z programu R. V poslední části je taky provedeno testování statistické významnosti vývoje zkoumaných veličin evaluačního modelu.