Míra použití kreativního vykazování zisku ve vybraných společnostech - Torovik, Anastassiya (2018)
Cílem této diplomové práce je rozebrat pojem, motivy a metody kreativního vykazování zisku, a to především na základě zahraniční literatury, a zhodnotit míru použití těchto metod ve vybraných společnostech v České republice. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části je v první kapitole vymezen pojmový aparát a popsán úvod do problematiky kreativního vykazování zisku. Druhá kapitola se věnuje motivům vedoucím k použití technik manipulace se ziskem. Třetí kapitola zkoumá metody řízení zisku a pro jejich lepší pochopení uvádí příklady z praxe. V praktické části je provedena analýza účetních závěrek vybraných českých společností za období 2015–2016 pomocí matematického modelu M-skóre prof. Beneishe, který měří pravděpodobnost manipulace s vykazovaným ziskem. Zjištěné výsledky jsou porovnány ve vztahu k obratu, sektoru a právní formě podnikání zkoumaných společností. Analýza ukázala, že podle kritéria obratu vykazují největší hodnoty ukazatele M-skóre v průměru společnosti s tržbami > 14 miliard Kč, podle sektoru – společnosti poskytující služby a dle právní formy podnikání - společnosti s ručením omezeným.