Přínos společnosti Škoda Auto v rámci regionálního rozvoje okresu Trutnov se zaměřením na oblast zaměstnanosti - Bartošová, Kristýna (2019)
Škoda Auto a.s. patří mezi největší a nejvýznamnější zaměstnavatele v České republice. Diplomová práce se zabývá přínosem společnosti Škoda Auto v okrese Trutnov z pohledu regionálního rozvoje. Vybraná problematika je zkoumána především v oblasti zaměstnanosti. Teoretická část práce formou rozsáhlé rešeršní analýzy odborné literatury vymezuje pojmy regionální a lokální rozvoj, mikroregion, nadnárodní podnik. Zabývá se obecně zaměstnaností v automobilovém průmyslu a současnými trendy, které ovlivňují vývoj celého odvětví. V rámci nich je nejvíce zkoumán Průmysl 4.0. Automobilový průmysl zasazuje do kontextu zpracovatelského průmyslu. V praktické části charakterizuje okres Trutnov. Zabývá se jeho demografickou strukturou, zaměstnaností a hospodářskou charakteristikou. Dále je zaměřena na pobočný závod Škody Auto ve Vrchlabí. Pomocí veřejně dostupných i interních dat komplexně objasňuje přínos nadnárodního podniku ve městě i okrese.