Alternativní doručování zásilek na poslední míli - Urbaníková, Nikola (2019)
Cílem práce je analyzovat možnosti alternativního doručování na poslední míli na území České republiky. Oblast e-commerce, a tudíž kurýrní a balíkové služby v oblasti B2C zažívají vysoký nárůst, což vyvíjí tlaky na optimalizaci doručení na poslední míli, která je stavěna do pozice konkurenční výhody. Doručení na poslední míli je výzvou pro všechny logistické společnosti, z důvodu, jak vývoje nových technologií v podobě dronů a autonomně řízených vozidel, tak problémům, kterému společnost čelí, jako je např. problematické využití lidské pracovní síly. V rámci studie je provedena analýza dosavadních řešení v jiných zemích a nastávajících trendů, a dále analýza problematiky z environmentálního a legislativního hlediska. Diplomová práce se také věnuje aplikaci balíkomatů, na což je zaměřeno i dotazníkové šetření. Na jeho základě je zkoumán postoj spotřebitelů, kteří frekventovaně tyto služby KEB poskytovatelů využívají. Výsledky šetření naznačují, že spotřebitelé možnost vyzvednutí zásilky v balíkomatu preferují před jinými typy alternativního doručení.