Řízení rizik a příležitostí (na příkladu vybraného českého podniku) - Rasochová, Jitka (2018)
Cílem diplomové práce byl návrh implementace systému řízení kvality dle normy ISO 9001 v úseku personálním v Dopravním podniku hl. m. Prahy, a.s. Během analýzy současného stavu byl stanoven kontext personálního úseku rozšířený o SWOT analýzu, což lépe reflektovalo aktuální situaci podniku. Výstupem byl zpracovaný Registr rizik a příležitostí úseku personálního, zpracování návodu k hodnocení rizik a příležitostí procesů a návrh opatření ke snížení hodnoty rizika. Součástí byl souhrnný popis procesů úseku personálního. Rizika identifikovaná v systému řízení kvality, která byla významná z celopodnikového hlediska a ohrožovala splnění strategie podniku, která byla v diplomové práci definovaná ve strategických cílech, byla zaevidována v celopodnikovém systému řízení rizik. Zpracovaný integrovaný systém řízení rizik zajišťuje systém informací důležitých pro strategické rozhodování podniku, včasnou identifikaci rizik a zabezpečení klíčových procesů. Práce se také zabývala zhodnocením aktuálního organizačního zabezpečení řešené oblasti. V závěru práce byla formulována doporučení ohledně řízení rizik a jeho možné navázání na další procesy podniku.