Psychologické vlastnictví, identifikace s organizací a jejich vztah k hodnotám a stylu vedení - Milaberská, Lenka (2018)
V posledních desetiletích se pozornost autorů velmi často upínala k teorii identifikace s organizací a k teorii psychologického vlastnictví, jakožto prostředků, pomocí kterých lze efektivněji dosáhnout pozitivních výstupů organizace. Tato diplomová práce je proto věnována především nalezení vzájemné podobnosti či odlišnosti těchto teorií, neboť některé dosavadní poznatky poukazují na možnost jejich vzájemného propojení. Za tímto účelem jsem provedla výzkumné šetření zahrnující 101 respondentů, u kterých jsem zjišťovala jejich míru identifikace s organizací a psychologického vlastnictví, ale také jejich pracovní hodnoty a vnímání autentičnosti stylu vedení jejich vedoucího pracovníka, přičemž tyto proměnné mi posloužily jako prostředek k porovnání zkoumaných teorií. Na základě výsledků tohoto šetření jsem došla k závěru, že teorie identifikace s organizací a teorie psychologického vlastnictví se ve vztahu k pracovním hodnotám a autentickému stylu vedení neliší. Nejvýznamnější propojení těchto teorií se pak projevuje skrze jejich vztah k pracovním hodnotám spojeným s prestiží.