Analýza řízení IT projektu metodou EVM - Hronská, Michaela (2018)
Diplomová práce má aplikační charakter a jejím cílem je ověřit použitelnost metody Earned Value Management (EVM) na vybraném IT projektu. Součástí práce je kritická rešerše zejména zahraniční literatury přinášející přehled o využitelnosti a přínosech metody. Z provedení rozhovorů s experty z české praxe vyplývá omezená pozornost věnovaná EVM v ČR potvrzená i Českou komorou PMI. Při analýze průběhu vybraného projektu včetně predikce jeho budoucího vývoje jsem metodu EVM doplnila o vzorce Earned Schedule. Práce obsahuje metodiku aplikace metody na vybraném projektu a popis, jak jsem postupovala při řešení problémů se sběrem dat a vlastní aplikací. Výsledkem práce je potvrzení dostatečně dobré vypovídací schopnosti metody, její přidané hodnoty a využitelnosti u vybraného IT projektu. Vlastní aplikace i závěry práce mohou posloužit projektovým manažerům pro uplatnění metody na jejich projekty, jakož i výzkumným účelům. Vybrané společnosti jsem doporučila směřovat k zavedení EVMS za podpory projektové kanceláře. Limitem práce je aplikace EVM na historický projekt, což neumožnilo o průběžně získávané výsledky projekt aktualizovat, a pro nedostatek informací o projektu nemohla být provedena analýza příčin a vlivu typu obchodních kontraktů na použití metody. Na závěr jsem navrhla témata vhodná pro výzkumná zkoumání.