Případová studie nařízení REACH : formování a vyhodnocení regulace EU - Buryan, Šimon; Němcová, Ingeborg, 1957-; Šauer, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem práce je vyhodnotit, jak dochází k prosazování veřejného a soukromého zájmu při formování regulace na úrovni institucí EU a zjistit, jestli regulace skutečně vede k realizaci veřejného zájmu. Práce je postavena na zevrubné analýze v rámci případové studie nařízení (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (dále jen nařízení REACH). Nařízení REACH ustanovilo nový režim pro chemické látky, který před rokem 2007 neměl obdoby. Tvorba REACH byla doprovázena významným střetem mezi subjekty hájící veřejný nebo soukromý zájem. Nařízení REACH je tedy výtečným tématem pro výzkum v oblasti tvorby legislativy v EU. Využitá metoda případové studie umožňuje podrobně posuzovat souvislosti vytyčeného případu, a tak je možné odhalit jednotlivé vazby a úskalí dané oblasti. Pro analýzu jednotlivých hypotéz práce jsou využity metody, které poskytují nejlepší výsledky. Za prvé je míra prosazení veřejného oproti soukromému zájmu v nařízení REACH posuzována pomocí mikroekonomického modelu Peltzmana a také analýzou znění nařízení REACH. Za druhé je vliv REACH na vývoj trhu vyhodnocen pomocí odhadnutého ekonometrického modelu časových řad, který analyzuje vliv REACH na vývoj trhu. Za třetí je komplexní hodnocení dopadů nařízení REACH mezi lety 2007 a 2018 realizováno pomocí metodiky pro periodické hodnocení regulace. Ta sleduje vliv dané regulace na jedenáct ústředních oblastí, které poskytují klíčové podněty pro případné pozměnění nařízení.Výsledky práce hovoří o tom, že v případě nařízení REACH je vlastní podoba regulace spíše bližší soukromému zájmu chemických podniků, než zájmu veřejnosti. To ale nevede ke snížení ochrany lidského zdraví a životního prostředí v EU. Dále je zjištěno, že v období let 2010 až 2014 nařízení REACH snížilo o
Tyto podniky ale tvoří jen malý podíl celkového obratu trhu a jejich případný odchod z trhu nebude mít pravděpodobně negativní vliv na chemické odvětví v EU. Samotná komplexní analýza vlivu nařízení REACH prokazuje, že nařízení plní náležitě své cíle v 73 % z jedenácti sledovaných oblastí. REACH tak podporuje ochranu lidského zdraví a životního prostředí v EU.Mezi autorovy přínosy v této práci patří zlepšení poznání toho, jak je formována regulace v EU po stránce úspěšného prosazení veřejného zájmu. V práci jsou odhadnuty modely, které míru tohoto úspěchu dokáží lépe určit. Dané modely je možné aplikovat i na další případy jiných nařízení. Dále bylo v rámci práce realizováno komplexní hodnocení nařízení REACH, které za dobu jedenácti let od přijetí REACH zatím nebylo jinými subjekty realizováno.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations