Komparace výše příjmu vysokoškolsky vzdělaných jedinců v Praze a v Olomouckém kraji v roce 2017 - Hýblová, Markéta; Tománková, Martina; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato práce porovnává měsíční příjmy vysokoškolsky vzdělaných jedinců v Olomouckém kraji a v Praze. Jako prostředek sběru dat byl zvolen online dotazník. Dále byla data získána ze statistických šetření prováděných Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Data o příjmech jedinců jsou rozdělena podle platových a mzdových sfér do mediánů a průměrů, dále dle pohlaví a vzdělání. Vlastní dotazníkové šetření bylo vyplněno online 328 respondenty. Pro finální analýzu jsou použity odpovědi 197 respondentů z Prahy a 120 z Olomouckého kraje. Výsledná data ukazují, že průměrný měsíční příjem na všech úrovních vysokoškolského vzdělání je vyšší v Praze než v Olomouckém kraji. Tento rozdíl ve prospěch Prahy přetrvává i po odečtení nákladů na bydlení v obou krajích. Zahrnuty jsou rovněž kapitoly o nezaměstnanosti vysokoškolsky vzdělaných jedinců v jednotlivých krajích a nákladech na bydlení, jež jsou v Praze vyšší a domácnosti na ně vydají ze svého příjmu vyšší procento než domácnosti v Olomouckém kraji. Kromě rozdílu mezi kraji byl zkoumán v rámci každého kraje také rozdíl mezi úrovněmi vzdělání i pohlavími, nabídka zaměstnaneckých benefitů v krajích nebo subjektivní spokojenost jedinců s pracovním příjmem. Tato data tvoří přidanou hodnotu práce, protože instituce jako MPSV nebo ČSÚ je nezpracovávají.
Vedoucí práce: Martina Tománková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses