Kam si chodí české rodinné firmy pro radu? : Explorativní studie pohledem vlastníků - Dofková, Lucie (2018)
Ačkoliv rodinné firmy využívají poradce ve svém podnikání, oblast rad a poradenství rodinných firem je zatím relativně přehlížené téma ve výzkumu rodinných firem. Diplomová práce proto zkoumá oblast rad a poradenství u českých rodinných firem, a to z pohledu jejich vlastníků. Pomocí explorativní kolektivní případové studie práce zkoumá, jak vypadá proces hledání rady u šesti vlastníků českých rodinných firem a jak se vlastníci dívají na postavu poradce. Výsledky vytváří logický model pochopení daného fenoménu. Výsledkem práce je zjištění, že vlastníci rodinných firem se nejdříve obrací na rodinu zapojenou v podniku, následně na určité skupiny jedinců ve specifickém vztahu k vlastníkovi – firemní zdroje, peers a asociace. Teprve po vyčerpání možnosti rady z těchto zdrojů se obrací na externí formální poradce. Tato teze neplatí, pokud se rady týkají oblastí, ve kterých je třeba mít specifické vzdělání – jako poradenství daňové či právní.