Koncept udržitelného rozvoje v metropolitních oblastech v kontextu možnosti využití rozvoje car-sharingu : případová studie udržitelné dopravy v Praze 5 - Kodet, Roman (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku udržitelné dopravy v rámci rozvoje metropolitních oblastí. Konkrétním příkladem, kterým se diplomová práce zabývá je oblast sdílených automobilů neboli tzv. carsharingu. Teoretická část práce zasazuje tuto oblast do kontextu udržitelné dopravy a sdílené ekonomiky. Dále jsou zde popsány různé faktory, které mají vliv na volbu dopravního prostředku a příklady přístupu zahraničních měst k dopravním problémům. Praktická část vychází z průzkumů, které se zaměřují na rozvoj oblasti sdílených automobilů jako formy udržitelné dopravy. Provedené rozhovory přispívají k pochopení rozvoje udržitelné dopravy na území Prahy 5 a fungování a spolupráce společností poskytující sdílené automobily s veřejnou správou. Dotazníkové šetření zkoumá vztah obyvatel Prahy 5 ke sdíleným vozidlům. To vše je pak doplněno o vlastní zkušenost autora s využíváním sdílených automobilů. Na základě provedených průzkumů bylo zjištěno, že většina obyvatel Prahy 5 pojem sdílení automobilů i jeho význam znají a jejich neinformovanost není hlavním faktorem, proč danou službu nevyužívají.