Faktory neoptimality trhů práce zemí jižního křídla EMU v období 2002-2017 - Lacina, Jiří (2018)
Bakalářská práce se zaobírá ověřením nehomogenity trhů práce zemí jižního křídla Evropské hospodářské a měnové unie z pohledu teorie optimální měnové oblasti v letech 2002 až 2017. Klíčová pasáž teoretické části analyzuje jednotlivá kritéria teorie optimální měnové oblasti, včetně těch nesplněných, kvůli kterým není možné označit Evropskou hospodářskou a měnovou unii za optimální měnovou oblast. Praktická část dochází k výsledku, že jedno z těchto nesplněných kritérií, podmínka dokonalé mobility pracovní síly, není významně ovlivňováno výší sociálních příspěvků v jednotlivých jihoevropských státech. Na druhou stranu na ni může negativně dopadat jazyková neznalost občanů vybraných jihoevropských zemí. V rámci hlavního úseku praktická část analyzuje rozdílné makroekonomické ukazatele vybraných zemí, na které je díky nehomogenitě pracovních trhů, která byla v této práci prokázána, možné nahlížet jako na faktory neoptimality států jižního křídla Evropské hospodářské a měnové unie z pohledu teorie optimální měnové oblasti.