Vývoj relací mezi minimálními příjmovými veličinami a mzdovou úrovní : ČR, období 1993 - 2016 - Červenka, Petr; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá tématem minimálních příjmových veličin, o kterých se nejčastěji diskutuje před volbami, kdy jednotlivé politické strany lákají své voliče, mimo jiné i na zvyšování minimální mzdy. Cílem mé práce bylo zjistit, jak je v České republice minimální mzda nastavena vhledem k průměrné mzdě a jaký je následný dopad na míru nezaměstnanosti. V teoretické části jsem definoval právní ukotvení minimálních příjmových veličin, mezi které patří kromě minimální mzdy ještě hranice příjmu, na základě které se stanoví dávky pro chudé domácnosti. Následně jsem diskutoval již provedené studie zabývající se vlivem minimální mzdy na nezaměstnanost. V praktické části jsem porovnal jednotlivé poměry v zemích České republiky, Slovenska a Německa. V neposlední řadě byly sestaveny ekonometrické modely pro statistickou verifikaci minimální mzdy na míru nezaměstnanosti. Všechna tato zkoumání byla provedena v období 1993 – 2018. Práce potvrdila efektivní nastavení minimální mzdy v České republice a Německu a na základě ekonometrického modelu se potvrdil možný vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses