Komparace rodinné politiky v ČR a Švédsku v letech 2000 - 2017 : vliv rodinné politiky na participaci rodičů na rodičovské dovolené a na možnosti návratu do zaměstnání - Jestříbek, Jan (2019)
Cílem diplomové práce je analýza současného stavu rodinné politiky se zaměřením na zapojení obou rodičů do péče o dítě a jejich návrat do zaměstnání. Práce se zabývá faktory, které mají vliv na rozhodování rodičů v této problematice, a jejich vývojem v České republice a Švédsku. Poskytuje porovnání mezi těmito dvěma zeměmi a nabízí pohled na rozličné přístupy k problematice. V teoretické části se představuje koncepce složení rodiny a jednotlivé směry familizace, které vysvětlují přístup státu k rodinné politice. Ekonomické teorie zde uvádějí proces rozhodování v rodině a dělbu rolí partnerů. Jsou zde také popsány motivace účastníků trhu práce. Praktická část cílí na zachycení vývoje v České republice a Švédsku a jejich následnou komparaci. Věnuje se faktorům, které měly vliv na vývoj rodičovského příspěvku a využití částečných úvazků. Díky tomu je schopná poskytnout zdůvodnění současného stavu využití a rozložení rodičovské dovolené a částečných úvazků ve společnosti. Na základě sledovaných hodnot pak představuje řešení, která jsou možná pro zvýšení participace obou rodičů na rodičovské dovolené a návratu do zaměstnání.