Československá republika na cestě ke zmocňovacímu zákonu z roku 1933 - Dokulilová, Markéta; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou podmínek přijetí zákona o mimořádné moci nařizovací v Československu z roku 1933, známého jako „zmocňovací zákon“. Cílem práce je analyzovat cesty a důvody přijetí zmocňovacího zákona, jeho dopad na demokratické zvyklosti v Československé republice a prozkoumat, jak často a ve kterých sektorech ekonomiky byl nejčastěji aplikován. V první části se práce věnuje politickému a ekonomickému formování země od jejího vzniku až po nástup Velké hospodářské krize. Druhá část rozebírá nástup a průběh hospodářské krize v Československu a její dopad na jednotlivé segmenty hospodářského, politického a sociálního života. Přijetí zmocňovacího zákona a tím i omezení parlamentní demokracie v ČSR přisuzuje práce právě hloubce a délce trvání hospodářské krize. Byla to právě hospodářská krize, která dovedla Československou republiku k mimořádným zmocněním a umožnila vládě rozsáhlé zásahy do ekonomiky.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses