Analýza vývoje ohrožení chudobou starobních důchodců v České republice v letech 2008 - 2017 - Sandmanová, Klára (2018)
Cílem práce je analýza chudoby starobních důchodců v České republice v letech 2008 – 2017. První část představuje teoretická východiska tématu chudoby a ukazuje možné zdroje příjmů, které mohou starobní důchodci mít. Analýzou ukazatelů chudoby důchodců starších 65 let je v práci prokázáno, že jejich situace v kontextu chudoby je z velké části závislá na příjmech ze státem vyplácených starobních důchodů a že české starobní důchodkyně jsou chudší než čeští starobní důchodci. Z mezinárodního srovnání výše zmíněných ukazatelů v práci vyplývá, že relativní příjmovou chudobou je v České republice ohroženo poměrně malé procento důchodců, ovšem ukazatel materiální deprivace, který je vzhledem k absolutnímu stanovení hranice chudoby relevantnější v mezinárodním srovnání, ukazuje, že se situace starobních důchodců blíží průměru.