Demokracie, vlastnictví a svoboda : K vývoji ekonomicko-politického myšlení Edvarda Beneše v poválečném Československu (1945–1948) - Nikodym, Tomáš (2019)
Práce se zabývá vývojem ekonomicko-politického myšlení v poválečném Československu s důrazem na dílo Edvarda Beneše. Vývoj tohoto abstraktního myšlení je zkoumán v souvislosti se změnami institucionálního uspořádání. Charakteristickým rysem těchto změn je především kombinace demokracie a socializace hospodářské sféry či rostoucí význam kolektivních práv na úkor práv individuálních. Vyjma samotné analýzy hospodářských, politických a sociálních dopadů poválečného myšlení se práce zabývá ekonomickými, filosofickými a právními vztahy mezi vlastnictvím, svobodou a politickým uspořádáním. Za pomoci vytvořeného teoretického rámce poté interpretuje hospodářské, politické a sociální důsledky změn v poválečném uspořádání společnosti a hospodářství a přispívá tak do diskuse o pádu demokratického režimu v letech 1945–1948.