Analýza spokojenosti zákazníků firmy Etnetera, a.s. - Borovičková, Radka (2019)
Diplomová práce se zabývá výzkumem a analýzou spokojenosti zákazníků společnosti Etnetera a.s. s firemním produktem na zátěžové testování webu a webových aplikací SmartMeter.io, který je nabízen na globálním trhu B2B v online prostředí. Hlavním cílem práce je analyzovat spokojenost zákazníků s tímto produktem, dílčím cílem je pak zjistit a zanalyzovat důvody zákazníků, kteří daný produkt vyzkoušeli, ale již se k němu znovu nevracejí. Těchto cílů je dosaženo prostřednictvím primárního marketingového výzkumu rozděleného do dvou etap. Nejprve je realizována kvalitativní část výzkumu v podobě expertního rozhovoru a následně kvantitativní část ve formě dotazování metodou CAWI na vzorku 53 respondentů. Výsledky výzkumu odkrývají hlavní faktory spokojenosti, korelaci mezi jednotlivými faktory a celkovou zákaznickou spokojeností, hodnotu Net Promoter Score a také cenovou citlivost zákazníků. Výstupy výzkumu dále zahrnují silné a slabé stránky produktu spolu s nejčastějšími důvody opuštění produktu zákazníky. Z těchto závěrů vyplývají následná opatření a doporučení pro řízení a budování zákaznické spokojenosti do budoucna.