Návštěvnost fotbalových stadionů a její poptávkové vlivy v České republice v porovnání se zahraničím - Kuchár, Róbert (2020)
Práce je primárně zaměřená na návštěvnost na fotbalových stadionech na území České republiky. Cílem je zanalyzovat vybrané faktory ve vztahu k návštěvnosti. Veškeré zjištěné výstupy byly porovnávané se situací v zahraničí. Vybrané země, respektive fotbalové ligy jsou Anglie, Německo a v určitých případech také Americko-Kanadská hokejová liga (NHL). Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Ty se dále dělí do dalších pěti podskupin, které zároveň tvořily jednotlivé výzkumné podcíle. Teoretická práce analyzuje již existující výzkumy a postupy v oblasti návštěvnosti. Disertační práce je v teoretické práci zaměřená na jednotlivé postupy a přístupy v rámci zkoumání návštěvností jak na fotbalových, ale také jiných sportech. Využívají se porovnání s příklady z různých koutů světa a aplikované postupy. Analytická část se tato zjištění snaží přetransformovat do matematicko-statistických výstupů a trendů. Největší část disertační práce tvoří soutěžní vyrovnanost a různé postupy výpočtů. Velice pozitivním výstupem, který podporuje stanovenou hypotézu je fakt, že českému spotřebiteli fotbalového zápasu záleží na vyrovnanosti a nepředvídatelnosti zápasu. Naproti tomu stojí fakt, že změna životního stylu a možností na trhu nemají odčerpávací dopad na návštěvnost. Práce přináší nové poznatky zjištěné při zkoumání jak německé, tak anglické fotbalové ligy a v závěru je používá jako doporučení. Celá práce je na závěr doplněna dotazníkovým průzkumem. S výsledky disertační práce byli vedle publikačních výstupů seznámeni také fotbalové kluby AC Sparta Praha a FK Dukla Praha, který svým přístupem a spolupráci také napomohli k stanovenému cíli.