Účetní a daňové konsekvence projevů zásady opatrnosti v účetním výkaznictví - Potůčková, Helena (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou zásady opatrnosti v účetním výkaznictví. Podrobně se zaměřuje na její nástroje a diskutuje je z účetního i daňového pohledu. V první kapitole jsou popsány všeobecně uznávané účetní zásady, které jsou účetními jednotkami při vedení účetnictví dodržovány. Následující kapitoly se již přímo zaměřují na nástroje zásady opatrnosti, kterými jsou především rezervy, opravné položky, odpisy a odložená daň. Jednotlivé pasáže jsou doplněny vzorovými příklady a také jednotlivými případy z praxe, které jsou v České republice řešeny judikaturou Nejvyššího správního soudu.