EU na cestě k obranné unii - Procházková, Karolina (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou obrany Evropské unie. Jedná se o aktuální téma, jež ovlivňuje světové dění a v posledních letech zažívá bezprecedentní rozvoj. Jsou představeny jednotlivé aspekty obrany EU (závazek, finance, nákup, velení, výcvik) s přesahem k obranné unii. Práce se snaží ukázat, do jaké míry se EU obranné unii přibližuje. Jsou vylíčeny různé iniciativy a projekty s tím spojené a nastíněno fungování EU na poli bezpečnosti.