Financování osobních a lehkých užitkových vozidel v ČR - Grunt, David (2019)
V této bakalářské práci jsem se pokusil detailně popsat historii a vývoj třech způsobů komerčního financování vozidel (finanční a operativní leasing, úvěr) především se zaměřením na financování osobních a lehkých užitkových vozidel v České republice při současném nastínění právního rámce jednotlivých produktů. Dále jsem se ve své práci věnoval vzájemným výhodám a nevýhodám těchto tří produktů a stejně tak i jejich vzájemnému porovnání. V praktické části jsem se zaměřil na vývoj trhu komerčního financování vozidel, který jsem doložil konkrétními čísly a využil jsem svých znalostí automobilového průmyslu tak, abych byl schopen odůvodnit, proč se nyní cena automobilů i jejich financování stále zvyšuje a proč tento trend bude pokračovat i v letech následujících. Toto zdražení jsem demonstroval za pomoci analýz odborníků z praxe a také na svých vlastních příkladech. V těchto příkladech jsem zohlednil vliv nedávných restrikcí Evropské unie, které se týkají přísnějších emisních limitů a měly tak negativní vliv na cenu nových automobilů. Do svých kalkulací jsem rovněž zahrnul růst základní úrokové sazby České národní banky, čímž se mi podařilo demonstrovat růst měsíčních splátek automobilů, ke kterému v posledních dvou letech při využití financování došlo.