Analýza a návrh optimalizace podnikových procesů IT Helpdesku - Mečíř, Martin (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu a optimalizaci procesů IT Helpdesku. Cílem práce je analyzovat současný stav vybraného klíčového procesu a nalezení jeho slabých míst. Dalším cílem je zároveň optimalizace, která povede k vylepšení procesu a současně přispěje k harmonii mezi pracovními týmy. První část této práce obsahuje nutný teoretický základ z oblasti procesů. Definici elementárních pojmů, klasifikaci procesů, komparaci funkčního a procesního stylu řízení organizace, metodiky pro analýzu procesů a jejich notace při modelování. Dále je vysvětlen rozdíl mezi průběžnou, resp. částečnou optimalizací a radikálním reengineeringem. Praktická část práce je věnována detailnímu představení společnosti Perfect System, s. r. o. a je vymezen rozsah její působnosti. Druhá polovina praktické části se zabývá důkladnou analýzou zvoleného procesu pomocí SWOT analýzy a Balanced Scorecard, jeho podrobným popisem a vymodelováním EPC diagramů. Následně jsou identifikována slabá místa tohoto procesu a jsou předložena konkrétní řešení a návrhy optimalizace v souladu s cíli práce. V závěru je verifikována navržená optimalizace.