Uvolnění ekonomických sankcí proti Íránu : podpora českého exportu a překážky v rámci bankovního sektoru - Pešková, Michaela (2019)
Hlavním tématem předložené diplomové práce je reakce subjektů české ekonomické diplomacie (včetně komerčních bank, které literatura v této souvislosti často opomíná) na uvolnění ekonomických sankcí proti Íránu, jež nastalo dnem provedení Společného komplexního akčního plánu (JCPOA) 16. ledna 2016. První kapitola rozebírá různé podoby interakcí státu se soukromým sektorem, v daném případě reprezentovaným komerčními bankami, a hledá vhodné teoretické zařazení pro sledovaný vztah. Druhá kapitola se zabývá česko-íránskými ekonomickými vztahy, přičemž se zaměřuje na jejich vývoj, představuje zaangažované subjekty na české straně a hodnotí právní důsledky uvolnění protiíránských sankcí. Závěrečná, třetí část práce analyzuje činnosti vybraných aktérů české ekonomické diplomacie a postoje institucí působících na českém finančním trhu k obchodování s touto zemí. Cílem práce je určit, zda byly aktivity českého vládního a podnikatelského sektoru v bezprostředním období po uvolnění sankcí proti Íránu dostatečně podpořeny ze strany úvěrových institucí.