Analýza nezaměstnanosti v EU pomocí panelových dat - Kutlvašrová, Zuzana (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v rámci jednotlivých členských států Evropské unie na panelových datech. Pro tuto analýzu byla zvolena cenová modifikace Phillipsovy křivky. Druhou zkoumanou veličinou mimo míru nezaměstnanosti je míra inflace. Diplomová práce analyzuje vztah těchto dvou veličin v rozmezí let 2007 až 2017, jedná se o roční údaje. Zároveň je v práci využita i analýza na klasických časových řadách, která znázorňuje vztah daných veličin na agregovaných datech. V práci je uvažováno všech 28 členských států Evropské unie, míra nezaměstnanosti je počítána na ekonomicky aktivním obyvatelstvu ve věku 15 až 74 let. Data, která jsou využita k analýzám, pocházejí ze dvou zdrojů – z Eurostatu a FRED (Federal reserve bank of St. Louis). Pro ekonometrické modely jsou dále využity dvě dummy proměnné znázorňující krizové roky 2008 a 2009. Všechna data jsou kompletní a neobsahují chybějící hodnoty. Obecně diplomová práce shrnuje ekonomickou teorii k Evropské unii, inflaci, nezaměstnanosti a Phillipsově křivce. Ekonometricky se zabývá Hodrick-Prescott filtrem, lineárně regresním modelem, metodou nejmenších čtverců, lineárně smíšenými modely – modelem s náhodným interceptem a modelem s náhodným interceptem a sklonem. Dále se věnuje analýze rozptylu a likelihood ratio testu. Závěrem diplomové práce bylo potvrzení inverzního vztahu mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace jak na agregovaných, tak na panelových datech. Pro panelová data se jako nejvhodnější pro využití jevil model s náhodným interceptem. Dummy proměnná pro rok 2009 byla ve všech odhadnutých modelech statisticky nevýznamná, naopak dummy proměnná pro rok 2008 byla vždy statisticky významná.