Silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby makroekonomického vývoje v Číně v letech 1990-2017 - Gücklhorn, Jakub (2019)
Diplomová práce se zabývá makroekonomickým vývojem Číny v letech 1990-2017 a s tím související identifikací silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb tohoto vývoje. Úvod teoretické části je věnován hospodářsko-politickému vývoji. Následně se teoretická část zabývá klíčovými pojmy makroekonomické analýzy a hospodářského cyklu. Na závěr teoretické části je zmíněna institucionální ekonomie, coby endogenní faktor hospodářského růstu. V praktické části je provedena analýza výkonnosti ekonomiky, cenového vývoje, vnitřní a vnější makroekonomické /ne/rovnováhy a vývoji na trhu práce. Jako benchmark pro komparaci a zasazení údajů do kontextu posloužila hodnota indikátorů USA. Dále je makroekonomická analýza doplněna a obohacena o analýzu ukazatelů institucionálního charakteru. Na základě těchto analýz je konstruována SWOT matice, která identifikuje silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby makroekonomického vývoje, což přináší komplexní pohled na ekonomický a institucionální vývoj Číny.