Využití rozšířené reality ve výuce technické analýzy - Štorek, Filip; Vondra, Zdeněk; Voldřich, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku rozšířené reality (z angl. augmented reality,dále jen AR) a možnost jejího využití v předmětu Technická analýza na akciových,měnových a komoditních trzích (dále jen TA). Výuka je zde aktuálně realizována pomocívýkladu nad vytištěnými fotokopiemi technicko-analytických grafů. Tyto komplexní grafyjsou pro studenty v případě několikanásobného překryvu čar nepřehledné a obtížně čitelné.Tím je negativně ovlivněna i jejich informační hodnota.Cílem diplomové práce je navrhnout řešení, které díky využití AR vyřeší problémy studentůsouvisející s nepřehledností a nízkou informační hodnotou výukových materiálů v TA. Pronaznačení dalšího rozvoje a možnosti budoucího nasazení řešení je sekundárním cílempráce provést se studenty a vyučujícím TA zhodnocení navrženého řešení, které je pro účelyotestování zpracováno ve formě ukázkového wireframe prototypu.Diplomová práce se postupně věnuje představení technologie AR, existujících výukovýchřešení založených na AR a popisem jejich vlivu na výsledky studentů, zkoumá průběh výukyTA, potřeby studentů a snaží se detailně popsat jejich problémy. Dále popisuje návrh řešenía postup při tvorbě prototypu, který je následně zhodnocen ze strany studentů i vyučujícím.Závěrem se práce zabývá kritérii pro verifikaci úspěšnosti začlenění řešení do výuky.Navržené řešení, které je ve formě otestovaného wireframe prototypu hlavním výstupempráce, se skládá z webové administrace, API, databáze a mobilní aplikace pro AR. Popsanéproblémy řeší tím, že dává vyučujícímu možnost tvorby jednodušších a lépe čitelnýchmateriálů, které si následně studenti mohou obohatit prostřednictvím AR v mobilníaplikaci. Díky vstupu z kamery zařízení, který je zpracován algor
Tím je při zachování jednoduchosti a čitelnosti tištěných studijních materiálůdynamicky zvýšena jejich informační hodnota a výukový potenciál.Autorův přínos spočívá nejen v identifikaci oblasti možného využití AR, ale především vetvorbě návrhu konkrétního řešení pro potřeby existujícího předmětu. Protože jefunkcionalita tohoto řešení navržena na základě výzkumu mezi studenty a vyučující, lzevýsledek práce považovat za v praxi přínosný. Výsledky práce mohou být rovněž využity jakopodklad pro další rozvoj myšlenky využití AR ve výuce i mimo kontext TA.
Vedoucí práce: Zdeněk Vondra
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses