Management a analýza nákladovosti diabetes mellitus 2.typu pro potřeby HTA na Slovensku - Vítová, Eva (2019)
Diabetes mellitus 2. typu přináší zdravotní, ekonomické a sociální dopady. Počet diabetiků roste a s ním rostou také zdravotnické výdaje na toto onemocnění. Teoretická část práce zahrnuje rešerši aktuální literatury týkající se především epidemiologie diabetes mellitus 2. typu ve světě a na Slovensku, terapeutických postupů a standardů, ekonomické zátěže tohoto onemocnění a hodnocení zdravotnických technologií. Výzkum diplomové práce byl zaměřen na analýzu výdeje léků, dietetických potravin a zdravotnických pomůcek, uhrazených na základě veřejného zdravotního pojištění zdravotními pojišťovnami v souvislosti s DM2 na Slovensku, a analýzu ústavní zdravotní péče pojištěnců s diabetem mellitem 2. typu na Slovensku. Pro výzkum byly využity databáze publikované Institutem zdravotní politiky. Výsledky analýzy prokázaly narůstající počet pojištěnců s DM2, kterým byly vydány léky, dietetické potraviny a zdravotnické pomůcky, i těch, kteří byli v ústavní zdravotní péči. Rostoucí trend prokázala v analyzovaném období úhrada ústavní péče zdravotními pojišťovnami, stejně tak náklady na léky, dietetické potraviny a zdravotnické pomůcky. Výsledky dokumentují reálné využívání zdravotní péče u pojištěnců s DM2 a mohou posloužit při hodnocení nákladovosti a nákladové efektivnosti zdravotnických technologií či při rozhodovacích procesech v oblasti managementu DM2 na Slovensku.