Management a analýza nákladovosti diabetes mellitus 2.typu pro potřeby HTA na Slovensku - Vítová, Eva; Pažitný, Peter, 1976-; Korecká, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diabetes mellitus 2. typu přináší zdravotní, ekonomické a sociální dopady. Počet diabetiků roste a s ním rostou také zdravotnické výdaje na toto onemocnění. Teoretická část práce zahrnuje rešerši aktuální literatury týkající se především epidemiologie diabetes mellitus 2. typu ve světě a na Slovensku, terapeutických postupů a standardů, ekonomické zátěže tohoto onemocnění a hodnocení zdravotnických technologií. Výzkum diplomové práce byl zaměřen na analýzu výdeje léků, dietetických potravin a zdravotnických pomůcek, uhrazených na základě veřejného zdravotního pojištění zdravotními pojišťovnami v souvislosti s DM2 na Slovensku, a analýzu ústavní zdravotní péče pojištěnců s diabetem mellitem 2. typu na Slovensku. Pro výzkum byly využity databáze publikované Institutem zdravotní politiky. Výsledky analýzy prokázaly narůstající počet pojištěnců s DM2, kterým byly vydány léky, dietetické potraviny a zdravotnické pomůcky, i těch, kteří byli v ústavní zdravotní péči. Rostoucí trend prokázala v analyzovaném období úhrada ústavní péče zdravotními pojišťovnami, stejně tak náklady na léky, dietetické potraviny a zdravotnické pomůcky. Výsledky dokumentují reálné využívání zdravotní péče u pojištěnců s DM2 a mohou posloužit při hodnocení nákladovosti a nákladové efektivnosti zdravotnických technologií či při rozhodovacích procesech v oblasti managementu DM2 na Slovensku.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: diabetes mellitus; zdravotnický management; zdravotní péče; financování zdravotní péče; Slovensko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; diabetes mellitus; health service management; health care; medical care financing; Slovakia; master's theses