Katar a jeho mediační úsilí v novém tisíciletí - Jerhotová, Kristýna (2019)
Diplomová práce se zabývá mediačním úsilím Kataru během nového tisíciletí. Práce zkoumá celkem šest konkrétních katarských mírových úsilí v rámci občanských válek a vnitrostátních konfliktů v Palestině, Jemenu, Dárfúru, Libanonu, Libyi a Sýrii. Na jednotlivých případech je poté sledován vývoj katarského zapojení, rozdíly a změny v jednotlivých úsilích. Hlavním cílem práce je zjistit, zdali Katar jako mediátor ve svých mediačních/mírových pokusech uspěl či nikoliv. Kromě toho práce sleduje formování a vývoj katarské zahraniční politiky v rozmezí více než 20 let, od 1995 do roku 2018.