Komparace post-koloniálního vývoje Ghany a Pobřeží slonoviny jako bývalých kolonií Velké Británie a Francie - Havlíčková, Kateřina (2019)
Kolonialismus je v dějinách mezinárodních vztahů fenomén, jehož dopady jsou patrné až do současnosti. Během koloniální éry byla mezi evropské mocnosti rozdělena i Afrika. Poté, co africké státy vyhlásily na svých kolonizátorech nezávislost, se však v jejich dalším vývoji i nadále setkávaly s koloniálním dědictvím. Cílem diplomové práce je zhodnotit post-koloniální vývoj v Ghaně a Pobřeží slonoviny jako bývalých kolonií Velké Británie, resp. Francie. S přihlédnutím k britskému a francouzskému koloniálnímu přístupu je tedy cílem posoudit vývoj vybraných ukazatelů z politické, ekonomické a sociální oblasti v Ghaně a Pobřeží slonoviny, do kterých zasáhl proces kolonizace a které zároveň ovlivnily další vývoj obou zemí po získání nezávislosti. První kapitola jako teoreticko-metodologické východisko definuje jednotlivé indikátory komparace a stručně charakterizuje koloniální přístup Velké Británie a Francie s důrazem na jejich podobnosti a odlišnosti. Ve druhé kapitole je analyzován vývoj jednotlivých indikátorů v Ghaně a v Pobřeží slonoviny s ohledem na dopad příslušného koloniálního přístupu. Třetí kapitola porovnává post-koloniální vývoj v těchto zemích a s ohledem na vliv kolonialismu a odlišné praktiky evropských koloniálních mocností hledá tato kapitola podobnosti a odlišnosti ve vývoji příslušných afrických zemí po získání nezávislosti v oblasti ekonomické, politické a sociální pomocí vybraných indikátorů.