Vývoj ženských práv v rámci muslimského světa : Případová studie - Božinovová, Anna; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem ženských práv v muslimském světě, konkrétně v Afghánistánu. Cílem práce je analýza a hodnocení, jakým způsobem jsou uplatňována práva žen v zemi. Diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá lidskými právy, hlavními dokumenty, které řeší otázku ženských práv, charakteristikou univerzalismu, kulturního relativismu a oba přístupy porovnává. Druhá kapitola se zaměřuje na práva žen v muslimské společnosti. Třetí kapitola se věnuje případové studii, která se zaměřuje na Afghánistán a celkový vývoj ženských práv v zemi. Čtvrtá kapitola analyzuje uplatňování ústavy a mezinárodních úmluv v rámci ženských práv ve vybraných oblastech a poslední kapitola vyhodnocuje zprávu Výboru pro odstranění všech forem diskriminace žen a postoj afghánské vlády.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses