Společenské podmínky pro stabilizaci odtokových poměrů v povodí řeky Jihlavy - Bulant, Ondřej (2019)
Diplomová práce se zabývá tím, jaké společenské podmínky panují na území povodí řeky Jihlavy, které vedou ke stabilizaci odtokových poměrů. Cílem této práce je určení negativních faktorů, které ovlivňují narušení nejcitlivějších území v povodí Jihlavy. Součástí výzkumu je zjištění, jaký přístup mají obce k řešení problémů spojených s narušenými odtokovými poměry v krajině prostřednictvím komplexních pozemkových úprav. Teoretická část práce je zaměřena na témata klimatických změn, krajiny a problémů, které se v ní vyskytují. Popsány jsou možnosti, jak tyto problémy řešit prostřednictvím komplexních pozemkových úprav. Výzkumná část práce popisuje vybraná katastrální území a následně shrnuje poznatky získané z rozhovorů se statutárními zástupci obcí. Na závěr jsou uvedena možná doporučení a řešení vyplývající z výsledků výzkumu.