Hodnotenie finančnej výkonnosti nemocníc Slovenska - Darmovzalová, Paulína (2019)
Diplomová práca sa zaoberá hodnotením fungovania lôžkových zdravotníckych zariadení Slovenskej republiky prostredníctvom predikčného modelu finančnej výkonnosti. V teoretickej časti práce popisuje zdravotníctvo, ako komplexne adaptívny systém s dvomi inkonzistentnými cieľmi, pričom podrobne rozoberá slovenské zdravotníctvo a nemocnicu ako jeho subsystém. Skúmanie právnych foriem spoločností so zameraním na nemocnice tvorí súčasť hodnotenia nemocníc s rôznou ekonomicko-právnou formou. Prostredníctvom H’indexu a Z‘‘Score rozdeľuje slovenské nemocnice do troch zón, na základe kritérií hodnotenia príslušným finančným indexom. Zdrojom dát pre účely hodnotenia sú prevažne ekonomické dáta v podobe súčastí účtovnej závierky, ktorými sú hlavne súvaha a výkaz ziskov a strát.