Hodnotenie finančnej výkonnosti nemocníc Slovenska - Darmovzalová, Paulína; Lešetický, Ondřej; Hajdíková, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práca sa zaoberá hodnotením fungovania lôžkových zdravotníckych zariadení Slovenskej republiky prostredníctvom predikčného modelu finančnej výkonnosti. V teoretickej časti práce popisuje zdravotníctvo, ako komplexne adaptívny systém s dvomi inkonzistentnými cieľmi, pričom podrobne rozoberá slovenské zdravotníctvo a nemocnicu ako jeho subsystém. Skúmanie právnych foriem spoločností so zameraním na nemocnice tvorí súčasť hodnotenia nemocníc s rôznou ekonomicko-právnou formou. Prostredníctvom H’indexu a Z‘‘Score rozdeľuje slovenské nemocnice do troch zón, na základe kritérií hodnotenia príslušným finančným indexom. Zdrojom dát pre účely hodnotenia sú prevažne ekonomické dáta v podobe súčastí účtovnej závierky, ktorými sú hlavne súvaha a výkaz ziskov a strát.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: zdravotnictví; nemocnice; ukazatele výkonnosti; ekonomická analýza; Slovensko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; health service; hospitals; performance indicators; economic analysis; Slovakia; master's theses