Evropská politika v diskurzu francouzského prezidenta Macrona - Jelínek, Kryštof (2019)
Tato práce hledá vazby evropského diskurzu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na diskurz Roberta Schumana a rétoriku Charlese de Gaulla. Opírá se o teoretický základ věnující se diskurzivní analýze, konkrétně kritické diskurzivní analýze a její podkategorii analýze politického diskurzu. Následuje kontextuální ukotvení zkoumaného tématu v podobě stručného popisu aktuálních evropských a světových reálií. Výzkumná část analyzuje především Macronovy proslovy k Evropě a porovnává je se Schumanovou deklarací a de Gaullovou rétorikou. Cílem práce je dokázat, že Macron ve svých proslovech staví primárně na odkazu federalizace Evropy Roberta Schumana a k doplnění používá de Gaullovu rétoriku bezpečnosti a suverenity.