Evropská politika v diskurzu francouzského prezidenta Macrona - Jelínek, Kryštof; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Fleissner, Kamil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato práce hledá vazby evropského diskurzu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na diskurz Roberta Schumana a rétoriku Charlese de Gaulla. Opírá se o teoretický základ věnující se diskurzivní analýze, konkrétně kritické diskurzivní analýze a její podkategorii analýze politického diskurzu. Následuje kontextuální ukotvení zkoumaného tématu v podobě stručného popisu aktuálních evropských a světových reálií. Výzkumná část analyzuje především Macronovy proslovy k Evropě a porovnává je se Schumanovou deklarací a de Gaullovou rétorikou. Cílem práce je dokázat, že Macron ve svých proslovech staví primárně na odkazu federalizace Evropy Roberta Schumana a k doplnění používá de Gaullovu rétoriku bezpečnosti a suverenity.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses