Spor mezi Čínskou lidovou republikou a Japonskem o souostroví Senkaku - Li, Jack (2019)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice řešení územních sporů v mezinárodních vztazích. Zaměřuje se na spor o námořní hranici okolo souostroví Senkaku ve Východočínském moři, do něhož jsou zapojeny Čínská lidová republika (ČLR) a Japonsko. V úvodní části práce poskytuje definici a popis jednotlivých fází konfliktů. Dále jsou uvedeny způsoby jejich prevencí a řešení. Následuje charakteristika souostroví Senkaku a uvedení do kontextu samotného sporu. Tato část se zabývá primárně jeho průběhem a vývojem. Na závěr práce se pomocí poznatků z předchozích dvou částí zhodnotí, jaké dopady by mohl tento spor na jeho přímé a nepřímé účastníky mít.