Spor mezi Čínskou lidovou republikou a Japonskem o souostroví Senkaku - Li, Jack; Dubský, Zbyněk, 1974-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice řešení územních sporů v mezinárodních vztazích. Zaměřuje se na spor o námořní hranici okolo souostroví Senkaku ve Východočínském moři, do něhož jsou zapojeny Čínská lidová republika (ČLR) a Japonsko. V úvodní části práce poskytuje definici a popis jednotlivých fází konfliktů. Dále jsou uvedeny způsoby jejich prevencí a řešení. Následuje charakteristika souostroví Senkaku a uvedení do kontextu samotného sporu. Tato část se zabývá primárně jeho průběhem a vývojem. Na závěr práce se pomocí poznatků z předchozích dvou částí zhodnotí, jaké dopady by mohl tento spor na jeho přímé a nepřímé účastníky mít.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses