Porovnání nástrojů SoapUI a Postman pro testování rozhraní REST API - Votlučka, Vojtěch (2019)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním nástrojů SoapUI a Postman pro testování rozhraní REST API. Práce se nejdříve zaobírá testováním REST API obecně. Dále práce představuje vybrané nástroje pro testování, konkrétně tedy SoapUI a Postman. Práce analyzuje možnosti použití nástrojů pro testování REST API. K porovnání nástrojů se zde stanovují kritéria, na jejichž základě poté samotné porovnání probíhá. Díky užití těchto stanovených kritérií se v práci vybírá vhodný nástroj pro názornou ukázku užití při testování reálné aplikace. Dokumentace této ukázky tvoří taktéž pomocnou příručku pro další užití k testování jiných aplikací.K dosažení cílů práce se užívají metody popisu a explanace. Tyto metody umožňují jak uvedení do tématu testování REST API, tak i samotné představení zvolených nástrojů pro testování REST API. Jednou z hlavních užitých metod je multikriteriální analýza, která slouží k hodnocení zvolených nástrojů, tj. SoapUI a Postman. Dalšími užitými metodami jsou komparace a následná syntéza zjištěných poznatků, což slouží především v praktické části k demonstraci vhodného nástroje pro účely testování REST API.Výsledkem práce je především porovnání dvou vybraných nástrojů pro testování rozhraní REST API, jmenovitě nástrojů SoapUI a Postman. Dílčími výsledky práce je tedy představení nástrojů SoapUI a Postman, analýza možností užití nástrojů pro testování REST API, a následná definice kritérií k porovnání, která jsou užita pro volbu vhodného nástroje pro praktické užití vybraného nástroje pro testování na reálné aplikaci. Toto aktuální představení oblasti testování REST API a daných nástrojů může taktéž sloužit jako návod k volbě vhodného nástroje pro testování REST API.