Demokratický deficit : Komparativní analýza Evropského parlamentu a parlamentu Spolkové republiky Německo. - Veselý, Jan (2019)
Diplomová práce se věnuje komparativní analýze Evropského parlamentu a parlamentu Spolkové republiky Německo. Pomocí komparativní metody zkoumá demokratický deficit těchto dvou institucí, díky čemuž dochází k jiným závěrům oproti tradičním teoretikům zkoumajícím demokratický deficit. Základní hypotézu tvoří předpoklad existence komparativního demokratického deficitu Evropského parlamentu oproti parlamentu Spolkové republiky Německo. V první kapitole představuje teoreticko-metodologická východiska, především Dahlovu teorii polyarchie, z které čerpá základní kritéria srovnání. Druhá a třetí kapitola nastiňují fungování Evropského parlamentu a parlamentu Spolkové republiky Německo. V poslední kapitole jsou tyto parlamenty srovnány podél funkční linie. Na základě komparace byla základní hypotéza existence komparativního demokratického deficitu několikrát zamítnuta a několikrát přijata.