Analýza neštandardnej monetárnej politiky Európskej centrálnej banky a jej vplyv na makroekonomické ukazovatele - Mihalovičová, Veronika; Hnát, Pavel, 1981-; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práca analyzuje dopady monetárnych nástrojov implementovaných počas finančnej a dlhovej krízy na vnútornú a vonkajšiu ekonomickú rovnováhu – infláciu, hospodársky rast, nezamestnanosť a platobnú bilanciu. Analyzované dáta sú prevzaté zo štatistického úradu Európskej únie Eurostatu a Európskej centrálnej banky (ECB SDW) za posledných 10 rokov. Teoretické aspekty práce zahŕňajú charakteristiku monetárnej politiky ako takej a jej vzťah s fiškálnou politikou prostredníctvom identifikovania potenciálního produktu. Zakomponovanie fiškálnej politiky vychádza z narastajúcej snahy riešenia fiškálnych nerovnováh jednotlivých členských štátov Eurozóny zo strany ECB. Pre zhodnotenie dopadov monetárnej politiky sú podrobne analyzované štandardné i neštandardné monetárne nástroje.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses