Boj proti terorismu v Evropě : kompetence a opatření EU, členských států a měst se zaměřením na Belgii a Brusel - Švambergová, Kateřina; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Stejskalová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Bakalářská práce se zabývá džihádistickým terorismem v Evropě a schopností evropských aktérů s ním bojovat. Cílem bylo zhodnotit současnou situaci v Evropské unii a zjistit, jak postupuje proti terorismu EU, její členské státy i menší správní jednotky. Pro případovou studii byla zvolena Belgie a Brusel, jelikož se jedná o sídlo EU s mnoha evropskými institucemi, které se v minulosti stalo obětí džihádistických teroristů. To souvisí i s problémem radikalizace muslimské menšiny, jež je zvláště v Bruselu velmi početná. Na cíl práce navazuje výzkumná otázka, která zní: „Jaká opatření a kroky proti terorismu podniká Evropská unie, Belgie a Brusel?“Teoretická část se dělí na dvě podkapitoly, z nichž jedna vysvětluje definici terorismu a druhá se věnuje rozdělení kompetencí v rámci Evropské unie. Empirická část již rozebírá kroky a opatření v praxi na úrovni nadnárodní, národní a místní. Každá úroveň má svou podkapitolu, v níž je demonstrována na případu EU, Belgie a Bruselu.Bylo zjištěno, že hlavními aktéry v boji s terorismem zůstávají státy, které si nadále drží svrchovanost v rozhodování o národní bezpečnosti. EU má nedostatek výkonné moci v této oblasti a je nucena se soustředit především na podporu kooperace mezi nimi. EU, Belgie i Brusel vyvíjí vlastní snahy pro boj s terorismem dle svých možností, nicméně problémem zůstává nedostatek koordinace mezi nimi.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses