SRN a vstup ČR do EU - Bucifalová, Karolína (2019)
Diplomová práce zkoumá vztah velkého a malého státu na příkladu Spolkové republiky Německo a České republiky, a to konkrétně na problematice vstupu ČR do Evropské unie. Analýza vychází ze shrnutí nejvýznamnějších událostí postbipolární Evropy a charakteristiky vztahu velký – malý stát spolu se specifiky česko-německých vztahů. Následně je stručně sumarizován vývoj EU a jejích vnitřních procesů s důrazem na problematiku členství a východní rozšíření. V empirické části je nejprve analyzována zahraniční politika polistopadového Československa a České republiky s důrazem na tzv. „Návrat do Evropy“. Dále se práce soustředí na německou zahraniční politiku po sjednocení v roce 1990 a její postoje k východnímu rozšíření. Poté jsou zkoumány možnosti a meze SRN jako velkého státu v rámci EU. Ty jsou analyzovány z pohledu nejvýznamnějších orgánů EU a na vybraných příkladech (Benešovy dekrety, Temelín). Následně jsou nastíněny i postoje veřejného mínění a vybraných německých osobností ke snahám ČR o vstup do EU.